Preventivrådgivning

Borgå stad drar in på tjänsterna på grund av coronaviruset

Preventiv- och familjeplaneringsrådgivningen fungerar inskränkt. Telefonrådgivningen och tidsbeställningen fungerar vardagar klockan kl. 8-13.30 på numret 019 520 4375. Utdelningen av kostnadsfria preventivmedel sker på tidsbeställning. Den elektroniska tidsbeställningen är inte i bruk för tillfället.

Borgå stads tjänster under coronavirusepidemin


Ta kontakt

Tidsbokning må.-fr. 8–13.30 tfn 019 520 4375. Mottagningen har öppet må.–to. 8–16 och fr. 8–14.15

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20, K-trappan/ 3 våningen. 

Besöket är avgiftsfritt. Du kan annullera tiden per telefon dygnet runt 019 520 4375.

Borgå erbjuder gratis preventivmedel åt alla under 25 år

Gratis preventivmedel utvidgas i Borgå att gälla alla under 25-åringar från och med den 3 april 2018. Målen med gratis preventiv medel är att minska på aborter, könssjukdomar och tonårsgraviditeter.

Gratis preventivmedel innefattar alla preventivmedel, som till exempel preventivpiller, -plåster, -spiral, -kapsel och kondom. Påbörjande av ett preventivmedel, sker i studerandehälsovården, eller i preventivrådgivningen. Uppföljningen sker i preventivrådgivningen.

Unga som studerar i Borgå, men bor på annan ort har rätt till de kostnadsfria tjänsterna på preventivrådgivningen, men inte till gratis preventivmedel.


Du kan kontakta preventivrådgivningen om någon av följande saker blir aktuell för dig:

 • att börja använda preventivmedel
 • om hormonellt preventivmedel eller spiral ska uppföljas eller bytas
 • att testas för och behandling av könssjukdomar, om du använder hormonellt preventivmedel eller spiral
 • barnlöshet
 • oplanerad graviditet

Påbörjande av preventivmedel och provtagning

Orsaker att påbörja preventivmedel kan förutom prevention vara vård av akne, oregelbunden, smärtsam eller riklig menstruation. Preventivmedel påbörjas på rådgivningen hos hälsovårdaren.

På det första besöket kartlägger vi ditt hälsotillstånd genom samtal. Läkarbesöket och gynekologiska undersökningar brukar vara ungefär ett år efter påbörjande av preventivmedlet. Under besöken kan du fråga om saker du funderar på.

Fast tanken på undersökningen kan kännas obehaglig, är det viktigt att försöka slappna av så att undersökningen kan genomföras så angenämt som möjligt. Alla undersökningar är frivilliga. På rådgivningen tas prover enligt behov. Alla besök och prov är avgiftsfria.

De vanligaste proven är:

Papa-prov

 • vid screening av livmoderhalscancer i förebyggande syfte, behöver man inte ta papa-test före 25-års ålder. Efter 25-års ålder, rekommenderas det att testet tas med 5 års mellanrum.

Klamydiaprov tas alltid då:

 • klienten ber om det
 • klienten har symptom som tyder på klamydia (avvikande flytningar, svidande urin, smärtor i nedre delen av magen, oregelbunden mens)
 • partnern har klamydia eller misstänks ha
 • klienten har ny sexpartner eller flera sexpartners
 • klienten har någon annan könssjukdom 

Olika preventivmedel

Det finns olika preventivmedel, från vilka var och en kan välja den som passar den egna livssituationen bäst. Kondom rekommenderas i första hand eftersom det är den enda som skyddar mot könssjukdomar. Du kan läsa mera om olika preventivmedel på preventivmedel.nu eller på Duodecim sida.

Akut p-piller

Akut p-piller är menat endast för nödlägen. Du kan överväga det i följande fall

 • kondomen har slinkt av mitt under samlaget
 • kondomen har gått sönder
 • inget preventivmedel har användts
 • det har uppstått problem i användandet av preventivmedel

Abort - att avbryta en graviditet

Ifall du överväger att avbryta en graviditet, ta kontakt med preventivrådgivningen eller hälsovårdsstationen så fort som möjligt. Graviditeten borde avbrytas senast i vecka 12. Abort i senare skede görs endast med tunga skäl. Du kan läsa mera om abort här.

Könssjukdomar

Könssjukdomar orsakas av bakterie eller virus som smittas via oskyddad sex, i regel via slemhinnor. Den enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar är kondom under hela samlaget, även vid oral och analsex.

Alla könssjukdomar är till en början symptomfria. Det är skäl att söka sej till undersökning vid minsta misstanke ifall du har varit i oskyddad sexkontakt med andra än din stadigvarande partner. Du kan läsa mera om könssjukdomar på befolkningsförbundets sidor (på finska), eller på Umo.se