Pop & jazz

I läroplanen för pop- och jazzmusik ingår trummor, basgitarr, gitarr, piano, sång och blåsinstrument. Under lektionerna behandlas pop-, rock- och jazzmusikens särdrag, exempelvis improvisation och hur det är att medverka i en musikgrupp.

Meningen är att alla som studerar pop- och jazzmusik i något skede av studierna spelar med i en grupp. I undervisningslokalerna för pop och jazz finns instrument för ändamålet: trumset, gitarr, basgitarr, piano, keyboard och perkussionsinstrument. Det finns däremot inga instrument att hyra.

Eleverna väljs ut på basis av inträdesprov under våren.

Stilarter inom rytmisk musik

Undervisningen i pop och jazz omspänner musik från blues till jazz, från rock till pop, från schlager till musikaler eller varför inte från tekno till drum´n´bass. Eleverna lär känna olika stilarter via privatlektioner, genomgång av musikens grunder och genom att spela med i en grupp.

I undervisningen strävar man efter att lyfta fram elevens personliga och kreativa sätt att uttrycka sig. Elevens framsteg följs upp med hjälp av nivåprestationer och självutvärdering. Målet för all pop- och jazzundervisning är att ge färdigheter för medverkan i musikband.

Genom att utföra nivåprestationer har eleverna möjlighet att gå vidare till professionell utbildning också vid andra musikläroanstalter.

Läroplan

Läs mer i läroplan för rytmmusik på Elevguider och läroplan