Personalens arbetstillfredsställelse i medeltal på bra nivå
Den traditionella arbetstillfredsställelsen bland Borgå stads personal har ökat under de två senaste åren, och den är för tillfället i medeltal på en bra nivå. VIKTOR Work-Life Metrics Oy undersökte arbetstillfredsställelsen med hjälp av en enkätundersökning i månadsskiftet maj–juni.
– Vår personals arbetstillfredsställelse ligger på en bra nivå även när resultaten jämförs med andra organisationer, där en motsvarande utredning har gjorts, berättar personaldirektör Anu Kalliosaari.
Teamets livskraft en styrka
I Borgå är teamens livskraft samt ledarnas och chefernas ledarskapsfärdigheter i medeltal på en god nivå inom stadens team, även om det finns spridning i resultaten.
– Teamens livskraft är den viktigaste faktorn som stödjer individens arbetshälsa. När det inom teamet finns tolerans, engagemang, entusiasm och humor klarar teamet även svårare situationer, konstaterar Kalliosaari.
– Vi har chefer som leder sina anställda på ett utmärkt sätt, och naturligtvis finns det även de som ännu behöver utvecklas på området. Vi kommer att erbjuda cheferna stöd för utvecklingen av deras ledarskap, för att alla anställda ska ha jämlika arbetsförutsättningar.
Endast var tredje har en tydlig bild av utvecklingsmålen
Att känna till utvecklingsmålen för arbetet ökar arbetshälsan och känslan av att arbetet är meningsfullt. I undersökningen utreddes hur väl cheferna har lyckats förmedla målen till sina enheter. På vilket sätt syns stadens vision och strategi i arbetet, och hur väl känner man till vilka förändringar i arbetssätten som krävs för att strategins mål ska kunna främjas.
– Målen är tydligare på ledningsgruppsnivå och blir konstant mer diffusa ner mot de anställdas nivå. Endast var tredje anser att chefen tydligt har utryckt till vilka delar hen skulle önska att organisationen var bättre i framtiden än vad den är nu, berättar Anu Kalliosaari.
– Kommunalt arbete har dock traditionellt sett upplevts som betydelsefullt, och det märks även i den personalenkät som nu har genomförts. Ju närmare enhetens arbete ligger invånarna – såsom inom socialarbetet, utbildningstjänsterna, småbarnspedagogiken samt kultur- och fritidstjänsterna – desto oftare upplever de anställda att arbetet är betydelsefullt och har en social inverkan samt att de har möjligheter till mental utveckling.
Utmattning uppkommer av irriterande brådska
Två tredjedelar av stadens anställda upplever nästan inte alls känslor av utmattning, men en tredjedel upplever utmattning minst några gånger i månaden. Var tionde respondent svarade att hen upplever stressande brådska.
– Ett mentalt avstånd mellan chefen och den anställda inverkar på den anställdas utmattning. Ju kortare det mentala avståndet mellan chefen och den anställda är, desto mer sällan upplever den anställda utmattning. Två tredjedelar av stadens anställda upplevde chefen som ganska eller mycket mentalt nära.
De resultat som gäller chefernas ledarskapsfärdigheter och teamens livskraft gås igenom tillsammans med cheferna och enheterna. Enheterna kommer gemensamt överens om utvecklingsåtgärder och bedömer om de ska fokusera på ledarskapsfärdigheterna, teamets livskraft, utmattningskänslor eller förtydligande av målet.
– Vi förbereder oss för att erbjuda skräddarsydda ledarskaps- och teamcoachningar under hösten och nästa vår. Det finns tillgång till såväl arbetshandledning, förlikning på arbetsplatsen, företagshälsovårdens psykologtjänster som andra coachningar, allt efter vad man på arbetsplatsen anser vara mest nyttigt, betonar Anu Kalliosaari.
Mer information:
Enkätens resultat(på finska)
Personaldirektör Anu Kalliosaari
Tfn 040 500 8521
anu.kalliosaari@porvoo.fi
Personalenkäten i korthet
- I personalenkäten undersöktes bland annat chefens ledarskapsfärdigheter, teamens livskraft och de anställdas utmattningskänslor. Den anställdas välbefinnande mättes genom att undersöka hur betydelsefullt arbetet känns samt den sociala effekten, möjligheterna till personlig utveckling genom arbetet och känslor av irriterande brådska som en källa till utmattning.
- Den traditionella arbetstillfredsställelsen, som mäts på skalan 1–5, fick i enkäten betyget 3,85. I föregående enkät år 2017 fick arbetstillfredsställelsen betyget 3,46. Undersökningarna för 2019 och 2017 genomfördes på olika sätt, och därför är resultaten inte helt jämförbara.
- Teamens livskraft fick betyget 3,78 på skalan 1–5. Livskraften hos en del arbetslag är utmärkt, men inom staden finns det även arbetslag, vars livskraft behöver utvecklas. En stor del av arbetslagen placerar sig kring medelvärdet. Kännetecken på ett arbetslags livskraft är tolerans, acceptans av mångfald, empati, förmåga att lösa tvister, engagemang, vilja att dela tyst kunskap samt entusiasm, humor och energi.
- När det gäller ledarskapsfärdigheter fick Borgå stads chefer ett medeltal på 3,46 på skalan 1–5. Ledarskapsfärdigheterna mättes genom att man undersökte chefernas och ledarnas motivation, förmåga att se de anställda som individer, se arbetet som en del av en större helhet och agera enligt etiska värden. Därtill undersöktes hurdan förmåga cheferna och ledarna har att sporra de anställda till att leta efter lösningar utanför de konventionella alternativen och ge de anställda en känsla av att arbetet är betydelsefullt.
- Enkäten besvarades av 1 809 anställda och svarsprocenten var 51, vilket är fyra procentenheter högre än i den föregående personalenkäten. Svarsprocenten bland den ordinarie personalen var 59.
10.9.2019 9:22
Categories: Förvaltning