Närståendevård
Närståendevård innebär att en anhörig eller annan närstående person vårdar en äldre, handikappad eller sjuk person i hemmet.
Stöd för närståendevård kan beviljas borgåbor som behöver mycket vård kontinuerligt eller så gott som kontinuerligt dygnet runt.
Stöd för närståendevård är socialservice som kommunen enligt lag ska ordna.
Vem kan vara närståendevårdare?
Som närståendevårdare kan godkännas en anhörig eller annan närstående person som har deltagit i vården av klienten redan tidigare. Vårdarens funktionsförmåga och livssituation ska vara lämpad för uppgiften.
Hur ansöker man om stödet?
Stöd för närståendevård ansöks på en särskild blankett. Till ansökan ska bifogas läkarutlåtande. Läkarutlåtandet är nödvändigt, men enbart det är inte en tillräcklig grund för ett beslut.
Stöd för närståendevård för personer över 65 år ansöks hos Servicerådgivning Rodret. Stöd för närståendevård för personer under 65 år ansöks hos handikappservicen.
Ansökan om stöd för närståendevård för personer över 65-år skickas till:
Rodret, Tullportsgatan 4, 06100 Borgå ELLER ruori@porvoo.fi
Ansökan om stöd för närståendevård för personer under 65-år skickas till:
Handikappservice/Stöd för närståendevård, Tullportsgatan 4, 06100 Borgå
Avtal
Ett avtal om stöd för närståendevård upprättas mellan kommunen och vårdaren. Till avtalet bifogas vård- och serviceplanen.
Vårdaren är skyldig att informera om förändringar i vårdtagarens funktionsförmåga och i vården till kontaktpersonen för stödet (den som fattat beslutet).
Vårdarvode
Nivån på vårdarvodet bestäms enligt vårdens bundenhet och tyngd. Arvoden år 2019:
- Vårdtyngdsklass ett 773,45 euro per månad
- Vårdtyngdsklass två 477,65 euro per månad
- Specialarvodesklass/övergångsskede 904,95 euro per månad
När stödet beviljas, beaktas den vårdmängd som närståendevårdaren ger och den vårdmängd som ges med hjälp av andra social- och hälsovårdstjänster.
Utbetalning av stödet
Arvodet betalas vårdaren varje månad retroaktivt. Stödet är skattepliktig inkomst. Närståendevårdaren står inte i ett sådant arbetsförhållande till Borgå stad eller till vårdtagaren som avses i arbetsavtalslagen. Om vårdarens pensionsskydd föreskrivs i lagen om kommunala pensioner.
Borgå stad tecknar en försäkring för vårdaren enligt lagen om olycksfallsförsäkring.
Vårdarens ledigheter
En närståendevårdare har rätt att hålla tre lediga dagar för varje kalendermånad som hon eller han varit bunden av vården dygnet runt eller ständigt varje dag.
Under vårdarens lediga dagar tas vårdtagaren tillfälligt in på en vårdinrättning eller så betalas arvode till en person som vikarierar för vårdaren i hemmet. Vikariens arvode är 58,20 euro per dygn i vårdtyngdsklass ett och 34,85 euro i vårdtyngdsklass två.
Med hjälp av dagverksamhet, hemvård eller servicesedel kan vårdaren också ha kortvariga ledigheter. Klientavgift för närståendevårdarens lagstadgade ledighet är 11,40 euro / dag (kan delas upp i 8 timmars delar).
Hälsoundersökning för närståendevårdare
Borgå stad erbjuder närståendevårdare en undersökning av hälsan och välmåendet. Undersökningen är kostnadsfri för närståendevårdaren. Mera information on hälsoundersökningen