Kultur

Daghemsgruppers och familjevårdsgruppers besök i J. L. Runebergs hem 1-19.2.2021

Finlands Nationalskald föddes 5.2.1804. Johan Ludvig Runebergs födelsedagsfirande har långa traditioner i Borgå. I år finns det många digitala produktioner om ämnet, men barn i dagvård har även möjlighet att besöka Runebergs hemmuseum. Under besöket får barnen höra om både Runebergsdagens firande och vardagen i hemmet. Vi bekantar oss med 1800-talets seder och historier under guidningen. Tillika tränar vi museibesök: vi rör oss försiktigt och vidrör inte museiföremålen.

Ett besök i museet sker med den egna gruppen och vi tar inte emot andra besökare under tiden. Rundturen tar ca 45 minuter, men grupperna tas emot med 2 timmars mellanrum för att hinna vädra och städa utrymmet mellan grupperna. Alla vuxna använder munskydd inomhus.

Gruppen kan använda sin Mini-Kultis transport. Det finns 1 resa/grupp/år reserverat. Boka en egen tid för din grupp 1–19.2, må-fre. mellan kl. 9-15:
tel. 040 489 9900 J. L. Runebergs hem/museivårdare Maria Kovanen.

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Barnfamiljer och daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer. 

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem. 

Videona finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Hemma hos Runeberg