Kultur

Teija Lehto och Jaana Paulus på Galleri Gamla kaplansgården

På Galleri Gamla kaplansgårdens sommarutställningen 16.6-30.8.2020 visas verk av två konstnärer som arbetar med träsnitt. Teija Lehtos verk är ofta stilleben. Hon fokuserar på detaljerna och avbildar vardagliga syner. Att avbilda naturen som bakgrund till olika händelser har alltid varit centralt för Jaana Paulus. I hennes konstverk finns ofta förutom växter också människo- eller djurfigurer. Videon om utställningen finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå. Öppet 16.6-30.8.2020 tis-sön kl. 10-16, fritt inträde. Läs mer


Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Barnfamiljer och daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer.

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj i J.L. Runebergs hem. Produktionen är en del av Borgå stads Mini-Kultis, dvs. kulturfostran för småbarnspedagogiken, och Lek och lär-programmet som är öppet för alla i Runebergs hem.

Videona finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Hemma hos Runeberg

Mini-Kultis

Pysselserie på webben

I serien Pysselstunder, visar handledaren Maria Kovanen hur man enkelt kan skapa olika föremål av material man hittar i hemmet. Serien, som består av tre videon på svenska och tre på finska, är inspelad i Konstfabrikens Studio och i Galleri Gamla Kaplansgården.

Alla videon finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Pysselstunder

Kammarorkestern Avanti! i direktsändning från Konstfabriken

I följande Borgå LIVE direktsändning uppträder Kammarorkestern Avanti! Kvällens kapellmästare är Esa Pekka Salonen. I konserten får vi bland annat höra hans verk Fog, som nu framförs för första gången i Finland.

Du kan följa med direktsändningen på nätet utan avgift via länken nedan: 

borga.fi/live

Glimtar från Borgå museums utställningar

Borgå museum har tillsammans med tidningen Itäväylä producerat fyra guidningar som bjuder på glimtar från Holmska gården och Gamla rådhuset.

Virtuella guidningar

J. L. Runebergs hem

Välkommen till J. L. Runebergs hem, Finlands äldsta hemmuseum! Kom och njut av en autentisk 1860-tals miljö i Johan Ludvig Runebergs och hans hustru Fredrikas författarhem. Museet har öppet på sommaren alla dagar från 1.6-16.8 må–sön kl. 10–16. Biljetter 8/6 €, under 18 år gratis entré.

Läs mer