Konstskolan

I konstskolan studerar man det visuella språket. Vi producerar inte konstverk utan vi lär oss olika färdigheter i att uttrycka oss visuellt. I konstskolan lär man sig att mångsidigt kunna använda olika material, att arbeta tillsammans och att kunna uppskatta eget och andra elevers arbete.

Borgå konstskola ger grundundervisning enligt den fördjupade läroplanen i bildkonst för barn och ungdomar mellan 3 och 19 år i Borgå och Sibbo. Konstskolan ordnar dessutom enligt den allmänna läroplanen veckosluts- och sommarkurser till vilka också vuxna är väkomna.

Anmälning

Läsordning


Konstskolan flyttar till Linnankoskigatan 35 under vecka 43

Under flyttningsveckan kommer konstskolans elever att delta i ett filmprojekt. Under filmveckan visas dagligen två filmer kl. 14.30 och 16.30, på fredagen kl.11.00 och kl.15.00. Efter filmföreställningarna gör eleverna en uppgift som ansluter sig till ämnena i filmerna.

Konstskolans filmvecka

1. Turilas ja Jäärä

För de yngre eleverna visas dockanimationen Turilas ja Jäärä Turilor och Väduren, 65 min) från år 2001, regisserad av Ismo Virtanen och Mariko Härkönen. Filmen handlar om insektvänner som utvecklar nya användningsmöjligheter för saker som människorna har övergett. Filmens tema är vänskap och hänsyn till naturen.

Under filmen kan barnen rita och färga sina egna insekter. Efter förevisningen undersöker vi om det på riktigt finns ängsborrar och stofiler samtidigt som vi modellerar våra egna insekter. Vi funderar också på vilka bekanta små föremål man kan hitta hemma hos Turilas och Jäärä. Efter det kan barnen rita sina egna visioner om insekternas hem.

2. Loving Vincent

För de äldre eleverna visas filmen Loving Vincent (95 min. F-12). Filmen är världens första animation som är målad för hand. Den består av över 65 000 oljemålningar gjorda av 150 konstnärer. Slutresultatet är fantastiskt. Själva berättelsen undersöker på vilket sätt konstnären egentligen dog år 1890.

Efter filmen skapar vi ett kort projekt av fotografier där vi kombinerar van Goghs målningar och manga. Van Gogh beundrade sin egen tids japanska konst varför vi först undersöker noggrannare van Goghs målningar samt hans hektiska och mycket populära japanska manga- och animestil. Konstskoleleverna ritar sina egna manga/animefigurer och kombinerar dem sedan med van Goghs målning.


Kom till vår konstverkstad!

Konstskolans konstverkstad erbjuder barn och vuxna en möjlighet att jobba tillsammans med olika konstprojekt. Konstverkstaden är riktad till föräldrar-barn. Barnet eller ungdomen kan också delta i verkstaden med en far- eller morförälder, gudförälder eller med någon annan bekant vuxen.

Välkommen och njuta av konstnärligt arbete och att spendera kvalitetstid med varandra!

Handledande lärare: Jenni Iivonen
På måndagar kl. 17.45 – 20.00
Vuxen-barnkonstverkstaden är gratis denna hösttermin.


Open Globe Art Workshop

For global citizens in Porvoo.

Info