Konditionsundersökningen i Albert Edelfeltlin koulu har blivit färdig
Den cirka tio år gamla Albert Edelfeltin koulus bottenbjälklag, mellanbjälklag och betongstomme är mestadels i gott skick. Byggnaden har ändå tydliga brister och problem som måste åtgärdas, konstateras i den fukt- och inomhuslufttekniska undersökning som gjorts i skolan.
Lufttätheten i hela byggnaden har brister och genom luftläckagen kan orenheter komma in i byggnaden. Också i gymnastiksalens golvmaterial, anslagstavlornas material och administrationsflygelns golvkonstruktion finns tydliga problem. Dessutom har det markförlagda betonggolvet i en klassrumsflygel, den så kallade gula cellen, sjunkit en aning på ett litet område och orsakat sprickor i golvet.
I byggnadens fasad finns värmeisoleringar och byggnadsskivor som har tecken på mikrobskador, bland annat bakom plåtfodringarna och kring taköverhänget i övre bjälklaget. När byggnaden inte är helt lufttät kan luftläckagen föra in mikrober i byggnaden.
Albert Edelfelts skola blev klar år 2009. Byggnadens stomme består huvudsakligen av betong, men i hörnen och kring fönstren finns olika konstruktioner i metall och skivor. Bottenbjälklagen har mestadels kryputrymmen och mellan- och övre bjälklagen består främst av håldäcken.
– För tio år sedan fäste man inte ännu tillräckligt med uppmärksamhet vid lufttätheten. Det har funnits brister i installerandet av ångspärrar i synnerhet i svåra fogar. Nuförtiden mäter man lufttätheten redan under byggtiden och då blir inga läckor kvar i konstruktionerna. Tidigare var det inte heller vanligt att bygga under tält, och fukt från byggtiden kan vara en delorsak till skadorna i fasaderna, berättar lokalitetsdirektör Börje Boström.
– Konditionsundersökningen ger åtminstone till vissa delar svar på de inomhusluftsproblem som man har upplevt i byggnaden, till exempel har det kommit många anmälningar om lukten i administrationsflygelns korridor. Ventilationen och mängden fibrer i luften behöver ännu undersökas noggrannare.
– Först på reparationslistan kommer korridoren i administrationsflygeln, anslagstavlorna, gymnastiksalen och byggnadens lufttäthet. På tio år har byggnadens ytor inomhus slitits en hel del, när lufttätheten åtgärdas i hela byggnaden är det vettigt att samtidigt åtgärda ytor i klassrummen och eventuellt också göra förändringar- och förbättringar som stöder undervisningen, fortsätter Boström.
– De reparationer som görs från utsidan kan planeras på längre sikt, bara byggnadens luftläckage hindras först. Fasadmaterial som är i kontakt med utomhusluft uppstår i alla byggnader i något skede mikrobväxtlighet. Orenheter får ändå inte komma in byggnaden och därför är byggnadens lufttäthet viktig, konstaterar Boström.
En objektsvis arbetsgrupp för inomhusluften har grundats för skolan och det första mötet hålls i april.
– Reparationsplaneringen sätter igång och samtidigt funderar vi över prioriteringen och tidtabellerna. I en så här stor byggnad räcker skolelevernas lov främst till reparationer i allmänna utrymmen, så reparationer kommer att göras också under läsåren. Näse skolas tillfälliga lokaler blir lediga vid årsskiftet och då kunde man till exempel börja renovera en flygel i taget.
Konditionsrapporten har levererats till miljöhälsovården för utlåtande av hälsoinspektören.
Centrala problem och åtgärder
- Gymnastiksalens matta avger en stark kemikalisk lukt. Mattans och underlagets VOC-halter är för höga. Mattan måste bytas ut och de VOC-föreningar som sugits in i underlaget tas bort.
- Klassrummens anslagstavlor luktar starkt och VOC-analysen visade höga halter av ättiksyra. Det är skäl att byta ut anslagstavlorna till annat material.
- Orsaken till lukten i administrationsflygelns korridor är ett område i golvkonstruktionen som fyllts med lättgrus, som har blivit mikrobskadat. Provhålet luktade av mikrober och i analysen konstaterades mikrobskador. Konstruktionen behöver öppnas i några rum, lättgruset avlägsnas och ersätts med annat material. En likadan konstruktion finns också i en klassrumsflygel (blå cellen) men där konstaterades ingen lukt och inga tecken på mikrobskada.
- Gula cellens markförlagda betonggolv har på ett litet område sjunkit en aning och orsakat sprickor, och en luftförbindelse mellan marken och inneluften har uppstått. Bottenbjälklaget måste repareras och tätas.
- I de plåtfodrade delarna av fasaden, i olika hörn som inte är 90 grader samt i andra specialkonstruktioner, där konstruktionen inte är av betong, konstaterades tecken på mikrobskador i värmeisoleringsull och skivor. En tätning av byggnadens inre skikt hindrar orenheter från att komma in i byggnaden. På lång sikt behöver konstruktionerna byggas om så att fukt inte kommer in i konstruktionen och att skadorna inte sprider sig.
- Fogen mellan gymnastiksalens väggar och tak är inte tät och behöver repareras.
- Nedfallet fibrer mättes men man fick inte resultat från alla mätpunkter och de resultat som kom var höga. Nya prov görs för att få en tydlig bild av mängden fibrer och saken måste undersökas ytterligare.
- Undersökningarna gällande ventilationen är ännu under arbete. Ventilationskanalerna rengjordes och ventilationen justerades år 2017. Ventilationen är igång 24/7.
- Vattentaken undersöktes inte eftersom de granskades och små skador reparerades år 2017.
Mer information:
-lokalitetsdirektör Börje Boström, tfn 040 580 4131
-projektchef Pekka Koskimies, tfn 040 489 1865
20.3.2019 14:17
Categories: Utbildning Inneluft Albert Edelfeltin koulu inneluft