Historia

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer. 

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem. 

Videona finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Video, Hemma hos Runeberg: Man tager vad man haver

Video, Runebergin kotona: Yllätysvieraat

Barndomen förr - för 3-6 åringar

Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller bilder och gamla föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan får man en bild om hurdan vardagen var förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Museidetektiven- för förskolebarn

Varför har gamla rådhuset tre ytterdörrar? Varför kan en fisksoppa vara ödesdiger? Var finns handelsmannen Holms ”hemliga rum”? Svaren till dessa och många andra frågor finner du på museidetektivskursen.

Museidetektivskursen är ett trevligt och aktivt sätt att bekanta sig med de förflutnas fotspår i Gamla stan. Under uterundvandringen presenteras de gamla byggnadernas specialdrag och vardagen förr. Vandringen avslutas med ett litet ”prov”, varefter man stolt kan titulera sig museidetektiv.

Uterundvandringen är gratis för alla förskolegrupper från Borgå och tar i sin helhet 1 timme.
Start från Gamla Rådhustorget. Reserveringar: hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

OBS! Vi vistas ute, klä dig enligt vädret.

Borgå biblioteket

Borgå museum