Historia

Daghemsgruppers och familjevårdsgruppers besök i J. L. Runebergs hem 1-19.2.2021

Finlands Nationalskald föddes 5.2.1804. Johan Ludvig Runebergs födelsedagsfirande har långa traditioner i Borgå. I år finns det många digitala produktioner om ämnet, men barn i dagvård har även möjlighet att besöka Runebergs hemmuseum. Under besöket får barnen höra om både Runebergsdagens firande och vardagen i hemmet. Vi bekantar oss med 1800-talets seder och historier under guidningen. Tillika tränar vi museibesök: vi rör oss försiktigt och vidrör inte museiföremålen.

Ett besök i museet sker med den egna gruppen och vi tar inte emot andra besökare under tiden. Rundturen tar ca 45 minuter, men grupperna tas emot med 2 timmars mellanrum för att hinna vädra och städa utrymmet mellan grupperna. Alla vuxna använder munskydd inomhus.


Gruppen kan använda sin Mini-Kultis transport. Det finns 1 resa/ grupp/ år reserverat. Boka en egen tid för din grupp 1–19.2, må-fre. mellan kl. 9-15:
tel. 040 489 9900 J. L. Runebergs hem / museivårdare Maria Kovanen.

Video, Hemma hos Runeberg: Man tager vad man haver

Video, Runebergin kotona: Yllätysvieraat


Minnesväska - barndomen förr för 3–6 åringar

Hurdana lekar lekte man förr? Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller gamla bilder och föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan kan man skapa sig en bild om vardagen förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Borgå huvudbiblioteket

Borgå museum