Glädjen att röra på sig syns i Vårberga nya idrottssal

Vårberga har fått ett nytt fint hus och i det finns möjligt – två skolor, eftis, bibliotek, ungdomsgård – och dessutom en splitterny idrottssal. I den kan man spela bollspel inomhus på en fullstor plan eller utöva olika slags motion då salen är delad i tre delar.

Bollgänget träffas om måndagar

Jag gick för att ta reda på vad som händer i idrottssalen en måndagskväll i november. Genast då jag öppnar dörren hör jag ett glatt sorl – här är helt tydligt livlig verksamhet. En motionsgrupp för barn som ordnas av stadens idrottstjänster börjar snart. Barnen i bollgänget ser förväntansfulla ut när de kommer. Vad ska vi göra den här gången?

Ledaren Linus Wilén berättar att bollgänget är en motionsgrupp avsedd för barn i 7–9 års ålder. Gruppen träffas en gång i veckan om måndagar kl. 18.00–18.45.

– Vi prövar på olika bollspel och lekar. Jag vill få variation och mångsidighet med i verksamheten, konstaterar Linus. På det sättet aktiveras barnen lättare och de hålls intresserade och engagerade.

Ikväll leker barnen med ett stort och färggrant tyg. De går turvis pröva på rollen som katt och råtta. Hittar katten råttan där under tyget? Visst hittas den varje gång, men ibland fick katten söka en stund om det var en vig råtta som rörde sig snabbt fram och tillbaka under tyget. Till följande skulle barnen tillsammans få en innebandyboll genom hålet i mitten av tyget. Övningen krävde samarbete, prat och koordination. Till slut föll bollen ner i hålet. Jippii, vi lyckades!

Sedan var det dags att få springa omkring. Och vips, det färggranna tyget förvandlades till en karusell. Två barn satt på tyget och de andra fungerade som karusellens motor och sprang runt och runt tills det var dags att byta plats. Alla ville ju förstås åka i karusellen.

Det finns ännu platser i gruppen

Barnen i bollgänget hade roligt och man märkte glädjen att röra på sig och att de tyckte om att göra saker tillsammans. Gruppen fungerade naturligt och flexibelt på två språk. Det ryms 20 barn med i bollgänget, både flickor och pojkar. Enligt ledaren är några platser ännu lediga.

– Om ditt barn vill komma med är det bara att dyka upp här en måndag, säger Linus Wilén. Man får pröva en gång gratis och sedan kan barnet avgöra om hen vill fortsätta i gruppen.

Motionsvärld för familjer och övriga grupper

Stadens idrottstjänster kommer att ordna motionsverksamhet i Vårberga för olika målgrupper i olika åldrar. På programmet kommer att finnas till exempel motionsvärldsverksamhet för familjer på tisdag och torsdag förmiddagar samt fredagskvällar, en bollgrupp för invandrarmän och seniorgrupper. Följ med vad som händer!

Idrottsinstruktör Miia Heikkilä ger mera information om verksamheten som stadens idrottstjänster ordnar.
Miia Heikkiläs kontaktuppgifter

Kolla även Ledda motionsgrupper