Gamla stan i Borgå

Gamla stan i Borgå är en unik stadsdel. Den mosaikliknande stadsplanen med ringlande gator och orgelbundet utformade tomter är från medeltiden. I dag kommer människor från olika håll i världen för att se Gamla stan i Borgå – och det är väl inte så konstigt, den är alldeles unik. Även om områdets liv handlar om här och nu, är det många saker som är som förut – inte minst stämningen.

Gamla stan i Borgå har idag en yta på 18 hektar och stadsdelen har cirka 550 byggnader, av vilka 250 är bostadshus. Cirka 700 människor har Gamla stan som sitt hem.

På backen i hjärtat av Gamla stan syns Borgå domkyrka. Kyrkans händelserika historia går tillbaka till sekelskiftet mellan 1200- och 1300-talet. Ett av de viktigaste skedena i är Borgå lantdag, som hölls i kyrkan år 1809 och som var början för autonomitiden i Finland. Under århundradena har den vackra kyrkan brunnit fem gånger.

Strandbodarna

De röda strandbodarna hälsar turisterna välkomna till Gamla stan i Borgå, precis som de gjort i 300 år. Bodarna, som ursprungligen var magasin för handelsvaror, är fortfarande ett starkt kännetecken för Borgå. De finns i skolböcker och människor vill se dem om och om igen – och föreviga dem på foto.

Strandbodarna fick sin färg först i slutet av 1700-talet. Bodarna målades då med rödmyllefärg, eftersom Sveriges kung Gustav III skulle besöka Borgå. Alla hus som låg vid kungens färdväg målades för att de skulle se vackrare ut. Rödmyllan skyddade även stockarna mot vind och sol. Numera rymmer bodarna restauranger och några butiker, men större delen är privata.