Galleri Gamla Kaplansgården

Satu Rautiainen

Musans hus
1.-26.9.2021

Öppet tis-sön kl. 10-16

Konstnärsträff lördag 4.9 kl. 13-15 och söndag 26.9 kl. 14–16.

Satu Rautiainens installation Musans hus, som breder ut sig Kaplansgården, består av textiler och målningar som blivit färdiga 2018–2021. Galleriet förändras till en hemmuseumsliknande installationshelhet som betraktaren kan stiga in i. Vissa av verken är fästa vid möbler och de har en ready made-tematik. Fokus ligger på tryckta tyger och dialogen mellan enskilda verk och återkommande tygytor.

Satu Rautiainen (f. 1982) har arbetat med serien med målningsinstallationer, Village bohemian, sedan år 2018. Serien reflekterar över kontaktytor mellan hantverk, konstindustri och bildkonst. De tidigare helheterna har varit utställda i Målarförbundets galleri i Helsingfors (2018) och Åbo konstmuseums Studio (2020).

Trilogins tredje del Musans hus behandlar utslagning, att leva i marginalen samt gränsen mellan galenskap och förstånd. Inne i installationen lever ett alter ego, som skapar en egen värld omkring sig. Förebilder för figuren är självständiga konstnärer såsom textilkonstnären Dora Jung, outsiderkonstnären Enni Id samt livsstilskonstnären Kati Sinenmaa.

I samband med utställningen samarbetar Rautiainen med musikern Aino Venna, som väcker Musans alter ego till liv. Kaplansgårdens unika interiör används under utställningen som inspelningsplats för videoverk. Venna och Rautiainen spelar in en gemensam konstfilm i lokalen och Venna spelar in en musikvideo för sitt kommande album. Musans kläder är skapade av kläddesignern Nina Jatuli och till kläderna har använts Rautiainens tyger.

Utställningen för också en dialog med Runebergs hemmuseum i Borgå. Runebergs fru Fredrika var författare och en kunnig person. Hon har till exempel tryckt och skapar textiler till Runebergs hem, men stod i skuggan av sin man i sitt liv och sitt yrke. Rautiainen upplever att hon via textilerna fortsätter traditioner och skrivandet av kvinnornas historia.

Tack för understödet till utställningen: Centret för konstfrämjande.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste utställningar på Galleri Gamla Kaplansgården och i Borgå Konsthall > Vänligen skicka email till: kulttuuri@porvoo.fi