Galleri Gamla Kaplansgården

Jenni Lahtinen ja Liina Mäki-Patola: Tredje skogen

3.5–26.5.2019

Tredje skogen är en gemensam utställning av två bildkonstnärer, där man ser skogen på natten, i månskenet, en vandrare i skogen, vandrarens hand, tysta träd, vägen till berget, sju träd, en dröm om världens undergång, en dubbelvandring.

Bildkonstnären Jenni Lahtinen (f.1984) bor i Helsingfors och Seoul. Hon fick sin examen som magister i bildkonst från Bildkonstakademin sommaren 2018. Lahtinen arbetar bl.a. genom att rita och använda olika tekniker inom konstgrafik.

Lahtinen bodde några månader i Seoul i Sydkorea, och mitt i kaoset och brådskan sökte hon sig ofta till bergen runt staden. Staden omges av åtta berg, som är så branta och steniga att de har förblivit obebyggda, gröna områden på kartan. Bergen är framträdande i lokala myter och folksägner, litteratur och målarkonst. I berättelserna är bergen ofta platser där man tappar bort sig själv, där det förekommer spöken och övernaturliga fenomen. "Jag vandrade längs bergsstigarna, stannade och tittade på landskapet och dess detaljer: stenar, träd och insekter. Den skog som växte på bergen, och också de konstruktioner som byggts av människor, helgedomar och tempel, var främmande för mig." Under hennes vandringar fotograferade och ritade, skrev och samlade hon. Konstverken på utställningen har skapats utgående från detta material hon samlade på sig i Korea.

Bildkonstnären Liina Mäki-Patola (f.1985) bor och arbetar i Helsingfors. Hon fick sin examen som bildkonstnär från Tampereen ammattikorkeakoulu år 2009. Mäki-Patola skapar sina verk bl.a. genom att rita och måla, och med installationer och rörliga bilder.

Mäki-Patolas nuvarande verk förenas av influenser från naturens former, upplevelser i naturen och tankar om människans förhållande till naturen och människans roll. Hon är intresserad av det kaos och den ordning som råder i naturen. Rötternas och grenverkens oändliga nätverk, ris och snår. Rädslor, det oförklarliga och mystiska hot som kommer krypande med mörkret. Till en del av hennes konstverk har hon fått inspiration av Butoh, som är en konstform med in-slag av den japanska traditionen av föreställande konst samt tysk expressionistisk dans och performancekonst.

Fritt inträde.