För barn och skolor

Stadens kulturtjänster erbjuder verkstäder, teaterföreställningar, konserter och andra evenemang för barn och unga i alla åldrar både i skolan, daghemmet och på fritiden. Bekanta dig även med det digitala kulturinnehållet.


Kulturtjänsternas höstlovsverksamet: Filmer, dikter och konst

Skollovsbio ordnas enligt tradition på BioRex. På tisdagen 19 oktober visas filmerna Baby-bossen: Familjeföretaget och Marvels nyhet Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Du är välkommen på bio ensam, med en vän eller en vuxen. Biljetter (4 €/st.) kan köpas fr.o.m. den 21 september på servicekontoret Kompassen.

I diktverkstaden i Runebergs hem kan man den 20–24 oktober skriva sina egna dikter i familjen Runebergs anda. Barn får även uppleva museet med hjälp av roliga självständiga uppgifter. På höstlovet kan man också besöka konstutställningar i Konsthallen i Borgå och Galleri Gamla Kaplansgården.

Läs mer om höstlovsverksamheten


Spelveckan

Den nationella spelveckan är en temavecka som ursprungligen initierats av biblioteken och kretsar kring spelfostran. Syftet med spelveckan är att bygga en positiv spelkultur och minska på fördomarna mot spelande och spelare. Under veckan ordnas hundratals öppna evenemang runt om i Finland var man bland annat kan spela bordsspel, rollspel, konsol- och datorspel och ta del av föreläsningar och verkstäder som kretsar kring spelkultur. Det nationella evenemanget koordineras av Nationella audiovisuella instituet, peliviikko.fi.

I Borgå ordnas verksamheten under spelveckan av Borgå stads ungdoms-, biblioteks-, kulturtjänster tillsammans med samarbetsparter. 

Spelveckan 2020 ordnas 8.-14.11.

Tilläggsinformation


Författarbesök i skolorna

Årligen på Runebergsdagen får elever i Borgås grundskolor lära sig mer om skrivande och författarskap då tio utvalda skolor gästas av tio författare. Besöken har ordnats sedan år 1980.

Tilläggsinformation


Digitala kulturtjänster

Bekanta dig med stadens digitala kulturproduktioner. Till utbudet hör bl.a. konserter, verkstäder och digitala museibesök.

Digitala kulturtjänster


Barnens lantdagsbal

Borgås tredjeklassister samlas årligen till gemensam fest för att minnas Borgå lantdag. I motsats till flera andra städer valde Borgå inte självständighetsdagen som tidpunkt för festen och balen för barn utan valde att istället lyfta fram något som är unikt för Borgås historia. Barnens bal utgår från lantdagsbalen som ordnades i samband med Borgå lantdag den 28 mars år 1809.

På grund av den rådande pandemin ersättes balen 2021 med digitalt program.

Läs mer


Museer och utställningar

Utställningarna i Konsthallen och Gamla Kaplansgården har också fritt inträde.


Nationalstadsparken i Borgå