En färsk idrottsutredning tar Borgå till 2020-talet
Borgå stad har under 2018 gjort en idrottsutredning med syftet att få fram information om hur invånarna utövar motion, utreda den lokala idrottskulturen för att utveckla idrottsförhållandena och idrottsplatserna, samt ge åtgärdsförslag utgående från utredningen.
– Det är fråga om en verkligt omfattande utredning. En lika omfattande utredning har såvitt jag vet inte gjorts i någon annan kommun i Finland de senaste tio åren, konstaterar planerare Anton Ahonen från Urhes Oy som har gjort utredningen. Över 3 000 Borgåbor svarade på enkäterna och intervjuerna i anslutning till utredningen.
– Borgåbornas fysiska aktivitet och nöjdhet med idrottstjänsterna ligger på en god nivå. Därför anser vi att Borgå inte bör sträva efter att uppnå nationella medelvärden, utan efter att vara en föregångare, uppmuntrar Ahonen.
I samband med idrottsutredningen gjordes fyra enkäter. Målgrupperna var barn under skolåldern (351 svar av föräldrar till barn i daghems- och förskoleålder), skolelever (1 893 svar), idrottsföreningar (86 svar) och vuxna kommuninvånare (489 svar). Förutom enkäterna gjordes också intervjuer med idrottsföreningar och andra intressentgrupper och privata serviceproducenter. Syftet med intervjuerna var att kartlägga intressentgruppernas synpunkter på utvecklingen av idrottsförhållandena i Borgå och utreda vad de förväntar sig av stadens idrottstjänster. Utredningen omfattar dessutom intervjuer med stadens förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Resultaten av utredningen, sammandrag och åtgärdsförslag finns på stadens webbsidor www.borga.fi/idrottsutredning.
Utbudet och kvaliteten får beröm – invånarna kunde röra på sig mera
Enligt utredningen är Borgåborna mycket nöjda med stadens idrottstjänster och möjligheterna att utöva motion i staden. Mest nöjda är Borgåborna med utbudet av idrottstjänster och med kvaliteten på de ledda grupperna. Också själva idrottsplatserna och det omfattande nätverket av idrottsplatser får beröm. Barn och unga nämner natur och skogar, gång- och cykelvägar, utomhusplaner och inomhussalar som de platser där de oftast utövar motion. Också vuxna rör sig mest på dessa platser.
Utredningen visade också att Borgåbor i alla åldrar borde röra på sig mera med tanke på hälsan.
– Enligt utredningen är det endast 30 procent av eleverna i grundskolan som rör på sig tillräckligt ur hälsosynpunkt och 10 procent rör på sig nästan endast under skolans gymnastiktimmar. Det är därför skäl att fundera på hur hemmet, skolan och staden kunde främja barns och ungas motionerande. Då det är fråga om åtgärder som är förebyggande och som främjar välfärden, lönar det sig att satsa på långsiktigt utvecklingsarbete. Att idrotta i en förening är visserligen mycket vanligt ändå till slutet av grundskolan, i bästa fall utövar 65 procent av eleverna i årskurs fyra motion i en idrottsförening. Idrottandet minskar ändå med åldern. Det samma gäller vuxna.
– Även om mycket upplevs vara bra, finns det alltid utrymme för förbättring, konstaterar Anton Ahonen. Åtgärdsförslagen utgör en utgångspunkt för utvecklingen av idrottstjänsterna i Borgå till 2020-talet. Åtgärdsförslagen baserar sig delvis på att åtgärda de nuvarande utmaningarna, men också på att förutse trender och förändringar i samhället. Till exempel vård- och landskapsreformen förändrar verksamhetsmiljön för idrottsväsendet ifall den blir av.
Konkreta utvecklingsmål är bland annat att modernisera idrottsplatser, öka antalet gång- och cykelvägar, förnya modellen för idrottsväsendets serviceproduktion samt förbättra kommunikationen och invånarnas delaktighet. Många av dessa uppgifter förutsätter samarbete mellan sektorerna. Bildningssektorn och de övriga sektorerna kommer att behandla och utveckla åtgärdsförslagen, och bildningsnämnden behandlar ärendet vid sitt nästa möte.
Bekanta dig med idrottsutredningen på stadens webbsidor
Alla som är intresserade av utredningen kan bekanta sig med idrottsutredningen, sammandragen över resultaten samt åtgärdsförslagen på stadens webbsidor borga.fi/Idrottsutredning. De målgrupper som deltog i enkäterna informeras också separat om resultaten. Ett idrottsforum för idrottsföreningar ordnas tisdag 13.11 kl. 18.00 i auditoriet i WSOY-huset, Mannerheimgatan 20, källarvåningen.
Idrottsutredningen och bilagor
Mera information:
- planerare Anton Ahonen, Urhes Oy, tfn 050 492 4143, ahonen@urhes.fi
- kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen, tfn 040 489 1754, merja.kukkonen@porvoo.fi
- chef för idrottstjänster Per Högström, tfn 0400 212 264, per.hogstrom@porvoo.fi
2.11.2018 9:30
Categories: Idrott Förvaltning