Borgå Ljus info

Vad är Borgå Ljus?

I februari avslutas vintermörkret när ljusfestivalen Borgå ljus kör igång. Under veckoslutet 14-15.2.2020 kl. 18-21 hittar man ljusinstallationer runt om i staden. Festivalen är som en stig som strömmar genom staden.

Kolla rutten och installationerna från kartan

Bästa sättet att ta sig till Borgå Ljus?

Vi rekommenderar festivalgäster att komma till fots till Borgå Ljus. Ljusrutten är planerad för fotgängare och parkeringsplatserna i centrum kan snabbt ta slut. Parkeringsplatsen nära gamla bron, vid kanonen på västra åstranden, kan användas för parkering. Konstfabriken i Borgå har också rikligt med parkeringsutrymme. ändras till bussparkering från måndagen den 3 april.

Håller butiker öppet under festivalen?

En egen helhet bildar butikerna och restaurangerna som har upplysta skyltfönster längs ljusrutten. Många affärer är också öppna till sena kvällen. Över 30 affärer, caféer och restauranger har anmält att de håller öppet på kvällen.

Kolla butikerna vi vet håller öppet från listan 

Andra tjänster längs med rutten?

Längs rutten finns några utomhustoaletter. Toaletterna är i närheten av Mannerhimgatans bro på Ågatan samt på torget.

Delas kartor ut på rutten?

Borgå Ljus ruttkartor delas ut i Domkyrkan under evenemanget. Rutten är också märkt med ljus och du leds mot rätt håll under kvällens lopp.

Ladda PDF-kartan här 

Annat program under festivalen?

Ljusfestivalen har också inspirerat lokala aktörer att delta med eget innehåll:

  • Taidetehtaan tanssikoulu deltar med eget program.
  • Hammars SEO deltar med att ställa ut en Citroen Camionette från 1976, som är upplyst med 4280 led-ljus. Om vädret tillåter arrangeras också en lasershow från Sågholmarna under båda festivaldagarna.
  • Dockteater Ofelias tre meter höga docka Fru Februari leder festivalgästerna genom ljusrutten från domkyrkan till torget.
  • På torget ordnas det program för hela familjen, b.la. Fredrika skolan ställer upp med kaffe och plättar. Ljuscirkusen Spektri uppträder på lördagen 15.2 kl. 19.00, 19.30 och 20.00. På torget kommer det också att skapas en isskulptur som belyses.

Säkerhetsanordingar och tillgänglighet?

Eftersom evenemanget ordnas för första gången är det svårt att uppskatta besökarantalet, men med en effektiv trafikdirigering kan vi räkna med en smidig och säker trafik för både fotgängare och bilister. Trafikdirigering sköts av FBK Hindhår-Boe och FBK Vessö. Vi hoppas att festivalbesökarna anländer till fots.

Rutten har inte obehindrat tillträde på grund av Gamla Borgås kullerstensgränder och väderleken kan påverka tillgängligheten.