Bildningsnätutredningen som beskriver nuläget blev färdig
Bildningsnätsutredningen har beretts allt sedan slutet av år 2015 och förslaget till åtgärder lades fram för bildningsnämnden i oktober 2016. Ärendet återremitterades för ny beredning och slutligen beslöt stadsstyrelsen att avbryta beredningen i december samma år. I september 2017 remitterade stadsstyrelsen nätutredningen till bildningssektorn att beredas. I december 2017 beslöt bildningsnämnden att i det första skedet görs en utredning över nätet och servicen i enlighet med gjorda beslut samt vilka kostnaderna är år 2020.
Detta första skede har nu färdigställts och bildningsnämnden behandlar ärendet vid sitt möte 14.6.2018.
Under våren har de gjorts flera kundenkäter och resultaten av dem visar att kunderna och vårdnadshavarna är mycket nöjda med servicen både inom utbildningstjänsterna och inom tjänsterna för småbarnsfostran.
Det byggs och grundrepareras för tillfället många nya utrymmen åt bildningssektorn. Nya utrymmen innebär också högre hyreskostnader. Enligt utredningen skulle hyrorna för bildningssektorn år 2020 vara cirka 3,5 miljoner euro högre än vad de var i bokslutet 2017, konstaterar bildningsdirektör Hilding Mattsson. Trots att ett betydande byggande pågår är också skillnaderna 2020 mellan olika fastigheter stora. Det vill säga bildningssektorn har många nya objekt men också många där det börjar bli aktuellt med grundreparation. Detta har granskats så att man har fastställt byggnadernas konditionsklass.
I utredningen har man också granskat i vilken utsträckning skolutrymmena räcker till. Enligt denna så skulle det rymmas betydligt fler elever i skolklassutrymmena år 2020 än vilket det förväntade elevantalet skulle vara. Detta har räknats så att den genomsnittliga klasstorleken skulle vara 20 elever. Detta är inte alltid möjligt att arrangera i skolvardagen men uträkningen visar i alla fall att det i medeltal nog finns väl med utrymme i skolorna. Enligt elevprognoserna är också elevantalet aningen på nedåtgående under de närmaste åren.
Borgå stads strategiarbete är på slutrakan och avsikten är att beslutsfattarna, efter att strategin är godkänd, tar ställning till det fortsatta arbetet med nätutredningen, konstaterar bildningsdirektör Hilding Mattsson.
Bilagorna:
Lägesrapport om planläggningen i Borgå stad
Kostnader för grundskolor och daghem: Vertikal Oy (på finska)
Skolornas kapacitetsberäkning och elevprognos: Vertikal Oy (på finska)
Tilläggsuppgifter: Bildningsdirektör: Hilding Mattsson, tel. 040 833 4495, hilding.mattsson@borga.fi
8.6.2018 15:20
Categories: Utbildning Förvaltning