Beställning och betalning med applikationen

Ladda ner appen Reitit ja Liput

Byaskjussen beställs och betalas via Matkahuoltos app Reitit ja Liput, som kan laddas ner till mobila enheter. Ladda ner appen Reitit ja Liput från Google Play eller App Store och registrera dig.

 • Läs och godkänn användarvillkoren och dataskyddspraxisen för appen Reitit ja Liput och ange din e-postadress i appen.
 • Ange ditt telefonnummer i appen, så kan Byaskjussens chaufför kontakta dig vid behov.
 • Välj betalningssätt (konto- eller kreditkort, Apple Pay eller Google Pay). Du betalar Byaskjussen i appen då du beställer resan. Det är inte möjligt att betala direkt till chauffören när man beställer via appen.

Hur Byaskjussen beställs?

Byaskjussen beställs och betalas via Matkahuoltos app Reitit ja Liput. Den som beställer färden bestämmer i applikationen var resan börjar och slutar. Resan sammanlänkas med andra resor till samma riktning.

När du behöver skjuts, sök fram rutten och beställ skjutsen i förväg via appen Reitit ja Liput. Du kan beställa tidigast fem dagar i förväg.

 • Ange antalet passagerare (även barn) när du beställer skjuts. Uppge i tilläggsuppgifterna om du vill ta med dig en rullstol.
 • Om passageraren behöver en ledsagare ska även ledsagaren anges som passagerare. Byaskjussens chaufför har inte möjlighet att hjälpa till vid upphämtningsadresserna och slutmålen. Föräldrarna ansvarar för sina minderåriga barn, även om barnen skulle resa utan deras sällskap.
 • Byaskjussen körs med minibussar som inte ryms att svänga på trånga ställen som små gårdar. Ange därför upphämtnings- och avlämningsställen där du är säker på att bussen kan svänga.
 • Appen meddelar skjutsens upphämtningstid som ett intervall som preciseras när det är klart om andra passagerare kommer att ansluta sig längs rutten. En exaktare tid meddelas i god tid före skjutsens tidigaste möjliga upphämtningstid.
 • Du ser upphämtningstiden i realtid i appen i god tid före den tidigaste möjliga upphämtningstiden. Efter detta kan du se bilen närma sig på en karta i appen.
 • Gå till upphämtningsstället på utsatt tid. Byaskjussen kan inte vänta på enstaka kunder efter den utlovade upphämtningstiden, eftersom den måste hålla det tidsschema som har utlovats till de övriga kunderna. Chauffören kontaktar dig per telefon på det nummer som har angetts i appen om det finns oklarheter kring läget.
 • Du känner igen Byaskjussen på bilens logo och registernummer, som meddelas när du beställer skjutsen.
 • Beställningsnumret är din biljett. Meddela numret till chauffören när du stiger på.
 • Det är förbjudet att röka, dricka alkohol, skräpa ner och störa andra i Byaskjussen.

Du kan också beställa Byaskjussen utan appen Reitit ja Liput genom att ringa transportbolaget vardagar kl. 13–16 på nummer 0400 386 086, tidigast 5 dygn före resan. Resan betalas då kontant till chauffören.

Byaskjussen som anslutningslinje

Du kan också använda Byaskjussen som anslutning till en busshållplats då du använder appen Reitit ja Liput för att köpa biljetter till Matkahuolto, Onnibus eller lokaltrafik på andra orter. Appen Reitit ja Liput kan automatiskt föreslå en kombination av Byaskjussen och bussrutter och du kan köpa biljetter till både Byaskjussen och andra bussar samtidigt via appen. Pröva att leta efter en rutt till exempel till Helsingfors: med ett enda klick kan du köpa biljetter till exempel till Byaskjussen, fjärrtrafik och Helsingforsregionens trafik (HRT).

Vad kostar Byaskjussen?

Byaskjussen kostar 2,5–8,6 euro beroende på resans längd och eventuella rabatter. Med Borgå Trafiks månadskort får du 30 procent rabatt på resor med Byaskjussen. Du ser priset för din resa i förväg i appen.

Byaskjussen beställs och betalas via Matkahuoltos mobilapp Reitit ja Liput. Avgiften debiteras efter att resan har slutförts från det betalningsmedel (konto- eller kreditkort, Apple Pay eller Google Pay) som du har angett i appen. Kvittot hittar du i appens beställningshistorik. Det är inte möjligt att betala direkt till chauffören när man beställer via appen.

En enskild Byaskjussen-beställning kan avbokas avgiftsfritt senast en timme före den tidigaste upphämtningstiden. För resor som inte avbokas debiteras Byaskjussens normala avgift. Obs! En Byaskjussen-beställning som har bokats som en del av anslutningstrafik kan dock inte avbokas. Anslutningstrafik är en kombination av buss och Byaskjussen som har bokats vid ett och samma tillfälle via appen. Det beror på att alla biljettprodukter som kan ingå i anslutningstrafiken inte ger möjlighet till avbokning (t.ex. HRT:s enkelbiljetter).

Ladda ner appen Reitit ja Liput:

Hur fungerar Byaskjussen

Applikationsinstruktioner

Dataskyddsbeskrivning

Läs mer i Byaskjussens användarvillkor