Arbetet med förortsutveckling fortsätter i Gammelbacka och Vårberga
Arbetet med förortsutveckling fortsätter aktivt både i Gammelbacka och i Vårberga. I år ligger fokus på att utveckla planläggning, grönområden, delaktighet, säkerhet och gemensamma måltider. Stadsstyrelsen behandlar årsplanen för förortsutvecklingen vid sitt möte den 18 mars.
– I arbetet deltar tiotals frivilliga invånare, anställda vid staden, samt personer från församlingen, föreningar och företag. I de evenemang och den verksamhet som ordnas kring förortsutvecklingen deltar regelbundet hundratals invånare från områdena, men det är meningen att vi i fortsättningen ska få med ännu flera invånare i olika åldrar, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren som är ordförande för arbetsgruppen för förortsutveckling.
– Vi vill också att de invånare som deltar ska få en allt viktigare roll.
Planläggning blir en viktig del av förortsutvecklingen
Målet är göra parkerna och utflykts- och rekreationsmålen i förorterna trivsammare och att öka användningen av dem. Utvecklingen av Gammelbacka parkskog planeras just nu tillsammans med invånarna. Vid ett möte för invånarna den 12 mars gavs information om skogsnaturens mångfald och vården av den samt diskuterades önskemålen om rekreationsanvändning av parkskogen.
Projektet Parkernas Vårberga fortsätter också som ett sektorövergripande samarbete tillsammans med invånarna.
– Dessutom får planläggningen en framträdande roll i Gammelbacka under det pågående året. Vi utreder planläggningssituationen och de fortsatta planerna för köpcentrumet samt möjligheterna att öka ägarboende i området, konstaterar Dan Mollgren.
Invånarna utvecklar verksamhet och lokaler
I Vårberga fortsätter kvarterscoach-verksamheten som har fått en bra start. Kvarterscoacherna är en grupp frivilliga invånare från området vilka deltar aktivt i utvecklingen av området.
– Också i Gammelbacka deltar invånarna aktivt i utvecklingen av välfärden. Vi utvecklar invånarverksamheten bland annat vid öppna diskussionsmöten, berättar vik. välfärdskoordinator Sara Tallsten.
– Nästa diskussionsmöte som är öppet för alla invånare ordnas måndagen den 1 april kl. 18 i Gammelbacka allaktivitetshus (Centrumplatsen 1), i det utrymme som finns till höger om ingången till biblioteket. På mötet diskuteras aktuella ärenden gällande invånarverksamheten. Vi berättar också om verksamhetspengen för Gammelbacka och Vårberga, fortsätter Sara Tallsten.
Invånarna kan ansöka om pengar för sådan verksamhet som främjar välfärden, trivseln och säkerheten i områdena.
Mera information och blanketter för ansökan och rapportering
Fokus på säkerhet och gemensamma måltider
I säkerhetsarbetet deltar invånare i området, olika aktörer, myndigheter och företag.
– I Vårberga har säkerhetstemat samlat en stor grupp av aktörer. Under arbete är bland annat anskaffningen av insamlingskärl för sprutor samt förbättring av säkerheten i området kring köpcentrumet, beskriver Sara Tallsten.
Gemensamma måltider och tillvaratagandet av överbliven mat utvecklas både i Gammelbacka och i Vårberga. Kvartersköket fortsätter sin verksamhet i båda stadsdelarna och under året genomförs också nya försök som har att göra med måltider.
– Det är också meningen att den stolgymnastik som har väckt mycket diskussion ska bli en etablerad del av stadens verksamhet.
Arbetet med förortsutveckling startade i Gammelbacka
Borgå stad har under de senaste åren satsat betydligt på att utveckla förorterna. Arbetet inleddes under den förra strategiperioden åren 2014–2017 i Gammelbacka i samarbete med invånarna och andra intressentgrupper.
Ekonomin, verksamheten och kommunikationen i anslutning till förortsutvecklingen koordineras av en arbetsgrupp för förortsutveckling. Arbetsgruppen styr områdesarbetsgrupperna för Vårberga och Gammelbacka, vilka genomför förortsutvecklingen i samarbete med invånarna. Till områdesarbetsgrupperna hör stadens anställda som arbetar i området, representanter för tredje sektorn och invånare.
Arbetet med förortsutveckling finansieras till största delen med arvsmedel. Under åren 2014–2018 har man använt sammanlagt cirka 346 000 euro i arvspengar till förortsutvecklingen. I slutet av år 2018 fanns det kvar ca 456 000 euro i arvspengar. Med den nuvarande användningen räcker den summan i 5–8 år.
– Målet är att de lyckade försök som inletts med hjälp av arvspengar på lång sikt ska övergå till att bli en del av den verksamhet som arrangeras av invånarna, tredje sektorn eller stadens bastjänster. Inom ramen för förortsutvecklingen sköts dessutom sådan verksamhet som hör till ansvarsområdena för stadens sektorer, så som förbättring av miljön, planläggning eller avfallskärl, vilket finansieras av sektorernas driftsekonomi, avslutar Mollgren.
Ytterligare information:
stadsplaneringschef Dan Mollgren, dan.mollgren@porvoo.fi, tfn 040 623 2614
vik. välfärdskoordinator Sara Tallsten, sara.tallsten@porvoo.fi, tfn 040 489 5742
vik. utvecklingschef Mervi Makkonen, mervi.makkonen@porvoo.fi, tfn 040 510 5210
13.3.2019 9:40
Categories: Förvaltning Frivilligarbete